Ο Ήλιος της Βεργίνας σε πτυχία πανεπιστημίου της ΠΓΔΜ

Ο Ήλιος της Βεργίνας σε πτυχία πανεπιστημίου της ΠΓΔΜ

Αρ. Πρωτ. 14113/31.03.2011

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Επανέρχονται για άλλη μία φορά οι Σκοπιανοί στην πάγια τακτική τους, σύμφωνα με την οποία συστηματικά και αθόρυβα σφετερίζονται το όνομα και τα σύμβολα του Μακεδονικού πολιτισμού. Αυτή τη φορά ο Ήλιος της Βεργίνας, το αρχαίο σύμβολο με τις 16 ακτίνες, χρησιμοποιείται σε επίσημα έγγραφα του κρατικού πανεπιστημίου του Στιπ της ΠΓΔΜ.

Παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έχει δεσμευτεί από το 1994 - όταν και προχώρησε στην αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από τη σημαία της χώρας -,  να μη χρησιμοποιεί το μακεδονικό αυτό σύμβολο, αυτό κοσμεί τα πτυχία των αποφοίτων του σκοπιανού πανεπιστημίου.

Το πανεπιστήμιο του Στιπ, στο κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ, ιδρύθηκε το 2007 και από την πρυτανεία του πανεπιστημίου επιβεβαιώνεται η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στα πτυχία του κρατικού πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι το σύμβολο δεν αποδίδεται στο Μακεδονικό σύμβολο, αλλά σε θρησκευτικό.

Απορίας άξιο επίσης είναι το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για κρατικό πανεπιστήμιο της ΠΓΔΜ, τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, όσο και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας δηλώνουν άγνοια για το γεγονός.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Είχε ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο για τη χρήση του Μακεδονικού συμβόλου από το κρατικό πανεπιστήμιο της ΠΓΔΜ, πόσα χρόνια έχει που χρησιμοποιείται το μακεδονικό σύμβολο και αν ναι σε τι ενέργειες έχει προβεί;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Απάντηση Υπουργείου